Waarom doen we het onszelf toch elke keer weer aan? Met oud& nieuw maken we goede voornemens. In het voorjaar storten we ons in een een of ander dieet omdat we persé van de zomer een beetje knap in ons badpak, bikini of zwembroek erbij willen zitten. We hebben de afgelopen jaren massaal de dieetgoeroes zoals Montignac, Sonja Bakker of Dr. Frank gevolgd. Maar zijn we hier nu met zijn allen écht slanker van geworden? Helaas niet.

Waarom diëten niet werken?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. In de kern werken diëten op zich prima. Een dieet heeft als doel om kilo’s te verliezen en over het algemeen lukt dat wel. Met welk dieet dan ook. Maar dan? Als je stopt met het dieet, verval je meestal weer in je oude eetpatroon. En dus werken diëten wel, maar niet op de lange termijn. Iedereen kent wel een collega, buurvrouw of vriendin, die dankzij dat ene geweldige dieet zoveel overtollige kilo’s is kwijtgeraakt. Maar nu weer net zo zwaar is als voorheen, of misschien zelfs wel zwaarder is geworden.

Het lukt ons dus blijkbaar wel om in een relatief korte periode van onze overtollige kilo’s af te komen. Maar niet om ons nieuwe gewicht blijvend vast te houden. Het jaar erop proberen we dan gewoon een nieuw fantastisch dieet. Wat uiteindelijk hetzelfde resultaat heeft. We noemen dit ook wel het jojo-effect.

Voorkom het jojo-effect

Het voortdurend aankomen en afvallen is lastig, frustrerend en kan
allerlei nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan je dieet alleen. Pas als je nadenkt over hoe je je gewicht ook op de lange termijn onder controle kunt houden kan je een duurzaam gewichtsverlies bereiken.

Het is belangrijk om te beseffen dat als je eet zoals je voor je dieet deed, je dan waarschijnlijk weer net zo dik zult worden als je was. Het is noodzakelijk om je voedingspatroon aan te passen. Maar om nu te voorkomen dat je tot je 80e alleen maar sla en spa tot je gaat nemen, wil ik je uitnodigen om eens samen naar je eetgedrag te kijken. Je kunt namelijk best wel een heel aantal dingen eten, maar als je je beseft waarom je eet, in welke situaties, dan leer je jezelf beter kennen en zal je bewustere keuzes maken.

Als je bewustere keuzes maakt, is een duurzaam gewichtsverlies geen utopie meer, maar een nieuwe manier van leven!

Bestel mijn boek

Gratis consult

Wil jij weten wat de dieetpsycholoog voor jou kan doen? Vraag dan snel een gratis consult aan!