Lijngericht eten: Te zwaar door te veel lijnen

Lijngericht eten is een vrij onbekende term. Dat is gek, want in mijn praktijk kom ik heel veel mensen tegen die juist door te veel lijngericht eten dikker zijn geworden. Lijngericht eten is op zich geen probleem, het betekent dat je bewust bent van wat je eet en dat je minder eet of gezonder eet om zo wat af te vallen. Toch leidt dit vaak tot problemen. Er zijn zo veel verschillende diëten en afvalmethoden beschikbaar, dat mensen steeds weer wat nieuws proberen. Eten wordt iets dat aan regels en tijden is gebonden en de natuurlijke prikkels van honger en verzadiging worden steeds genegeerd. Doordat je natuurlijke prikkels vervagen, weet je niet meer wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit. Iedere hap die je neemt moet gekeurd worden: Past dit wel in mijn dieet? Mag ik dit nu wel eten? Mag ik dan straks nog wel wat hebben? Hoe doe ik dat dan op die verjaardag?

Eten verandert dan van een natuurlijk proces waar je eigenlijk niet bij na hoeft te denken in een continue strijd. We leven in een wereld waarbij we steeds worden blootgesteld aan allerlei verleidingen. Als je dan niet kunt vertrouwen op je natuurlijke mechanisme van honger en verzadiging en je steeds moet nadenken of je iets wel of niet mag hebben, word je daar doodmoe van! Het zal je vaak lukken om je in te houden, maar op een gegeven moment hou je dat niet meer vol. Je ziet dan dat mensen die lijngericht eten dan juist heel veel gaan eten. Veel meer nog dan mensen die helemaal niet bezig zijn met hun lijn. Een vicieuze cirkel is geboren: je komt aan en gaat lijnen, waardoor je uiteindelijk alleen maar meer gaat eten en weer opnieuw gaat lijnen!

Lijngericht eten aanpakken?

Voor mensen die te veel lijngericht eten is het belangrijk weer ontspannen met eten om te leren gaan. Weer leren voelen wanneer het genoeg is, maar ook kunnen genieten van eten wanneer je trek hebt. Als je weer kunt vertrouwen op de natuurlijke mechanismen van je lichaam, wordt eten weer iets waar je plezier aan kunt beleven. Dat maakt het leven een stuk aangenamer! Ik help je hierbij graag op weg.

Bestel mijn boek

Gratis consult

Wil jij weten wat de dieetpsycholoog voor jou kan doen? Vraag dan snel een gratis consult aan!