Extern eten

In tijdschriften en op tv wordt veel gesproken over emotie eten, maar het minder bekende extern eten is voor heel veel mensen ook de bron van verstoord eetgedrag. Maar wat houdt extern eten nu eigenlijk in?

Extern eten is zeer waarschijnlijk een onderdeel van een meer algemene persoonlijkheidstrek die inhoudt dat je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. De dingen die om je heen gebeuren vallen je makkelijk op, je merkt sferen op en voelt situaties goed aan. Een eigenschap die veel voordelen kent dus! Aan de andere kant kan deze eigenschap ook betekenen dat je snel afgeleid bent van je oorspronkelijke doel. Je krijgt namelijk makkelijk alle informatie van om je heen binnen en dan is het soms moeilijk om je te focussen op dat waar je mee bezig bent. Een bijverschijnsel is ook dat alle informatie die over eten gaat als het ware ook “harder” bij je binnenkomt.

Je kunt je dan misschien ook voorstellen dat externe eters makkelijker beïnvloed worden door het zien van lekker eten, etende mensen, de geur van lekker eten of het zien van een bakker of snackbar. Ongeacht of deze mensen echt honger hebben kunnen ze door deze prikkels op het idee worden gebracht iets te gaan eten. Als je regelmatig toegeeft aan deze drang, wordt dit steeds sterker. Je traint jezelf dan feitelijk om toe te geven aan deze impuls! Mensen die deze persoonlijkheidstrek niet hebben snappen hier vaak helemaal niets van. Zij merken al deze verleidingen namelijk veel minder op en worden er nauwelijks door geraakt. Dat kan leiden tot onbegrip en kan je het gevoel geven dat je “zwak” bent en niet kunt doorzetten.

Extern eten de baas worden?

Kan jij geen traktatie afslaan? Koop je vaak nog een reep chocola bij het tankstation, puur omdat je verleid wordt door het aanbod? Wil je bij het zien van de menukaart altijd een dessert, ook als je eigenlijk vol zit? Kun je als een pak koekjes of een zak chips eenmaal open is niet halverwege stoppen met eten of herken je je op een andere manier in het bovenstaande verhaal? Misschien ben jij dan wel een externe eter en maakt dat het extra moeilijk om je gezonde voornemens vol te houden. Ik help je graag dit probleem aan te pakken, zodat je in het vervolg wel gezond kunt blijven eten!

Bestel mijn boek

Gratis consult

Wil jij weten wat de dieetpsycholoog voor jou kan doen? Vraag dan snel een gratis consult aan!