Emotie eten

Emotie eten wordt de laatste tijd veel besproken in tijdschriften en andere media. Toch bestaan er nog wel wat misverstanden over. Emotie eten kan zich namelijk op verschillende manieren uiten. Zo duidelijk als in Amerikaanse films, waarbij acteurs bij liefdesverdriet of tegenslag direct met een bak ijs op de bank zitten, is het vaak niet! Maar wanneer weet je dan of jij misschien last hebt van overmatig emotie eten?

Bij emotie eten worden interne prikkels (zoals emoties) vaak geïnterpreteerd als honger. Dus wellicht ben je verveeld, maar dat voel je dan als honger. Niet zo gek dus dat je dan gaat eten, want dat is de natuurlijke reactie op honger. Er zijn verschillende verklaringen waarom mensen emoties kunnen verwarren met honger. Een veel gehoorde verklaring is het feit dat eten een makkelijk middel is om in te zetten om emoties even de baas te kunnen. Een bekend voorbeeld is dat vervelende kinderen worden zoetgehouden met snoep. Zo kunnen kinderen al op jonge leeftijd de associatie ontwikkelen tussen een onaangenaam gevoel en eten. Niet zo raar dus dat ze ook op latere leeftijd naar eten grijpen als ze niet zo lekker in hun vel zitten!

Een andere verklaring is dat het niet altijd mogelijk is om je ware emoties te uiten. Dit geldt nog meer voor vrouwen dan voor mannen. Als je boos of teleurgesteld bent wil je dit misschien niet uiten, omdat je dat vervelend vindt voor je omgeving. Toch broeit die emotie nog onder de oppervlakte. Als een vorm van “oversprong-gedrag” zie je soms dat mensen zich afreageren met eten. Eten is namelijk altijd bereikbaar, sociaal geaccepteerd en het geeft je een lekker gevoel! En daar ben je op dat moment precies naar op zoek.

Emotie eten kun je aanpakken!

Heb jij het idee dat je stemming bepalend is voor je succes bij gezond eten? Merk je dat je bij tegenslag in je leven al snel denkt: nu heb ik echt even wat lekkers verdiend? En laat je dan al je kennis over gezond eten voor wat het is? Of misschien ben je wel iemand die juist positieve emoties met eten associeert! Kan een feestje in jouw beleving niet gezellig zijn zonder eten? Ook dan ben je wellicht een emotie eter. Ik help je graag met dit te onderzoeken en je emotie eten de baas te worden!

Bestel mijn boek

Gratis consult

Wil jij weten wat de dieetpsycholoog voor jou kan doen? Vraag dan snel een gratis consult aan!