Ik denk dat ik een eetverslaving heb, kan dat?

Veel mensen geven aan dat hun gedrag veel weg heeft van een eetverslaving. Dat is helemaal niet zo vreemd, want je kunt daadwerkelijk verslaafd raken aan eten. Sterker nog, eten is bij uitstek een middel om aan verslaafd te raken! De moeilijkheid bij het overwinnen van een eetverslaving is dat je nooit helemaal zonder eten kunt, zoals je sigaretten bijvoorbeeld helemaal aan de kant kunt schuiven. Eten moet je blijven doen. Dat is lastig, want probeer maar eens maat te houden.

Bij een eetverslaving heb je jezelf door de jaren heen allerlei gewoonten aangeleerd die nu in meer of mindere mate je dagelijks leven bepalen. Ook kunnen gewoonten die je van huis uit hebt meegekregen een grote invloed hebben. Bij een eetverslaving staat een groot deel van de dag in het teken van eten. Je bent bezig met wat je gaat eten, maar evengoed ben je veel bezig met denken aan wat je eigenlijk niet mag eten van jezelf. Ook heb je waarschijnlijk al vaak geprobeerd om je gedrag te veranderen, maar val je keer op keer terug in je oude patroon.

Hoe kom ik van mijn eetverslaving af?

We begrijpen allemaal dat iemand die alcoholverslaafd is, niet is geholpen met de boodschap: “Je moet de alcohol laten staan”. Iedereen ziet dan in dat er gekeken moet worden naar de oorzaak van dit gedrag. Maar als iemand moeite heeft om van eten af te blijven, vervallen we in symptoombestrijding: We bieden een dieet aan! Erg frustrerend, want dit is in de meeste gevallen gedoemd om te mislukken. Daarom maak ik als er sprake is van een eetverslaving of aspecten daarvan, gebruik van de technieken die ook in de verslavingszorg worden toegepast. De patronen zijn immers hetzelfde, alleen is het middel anders!

Bestel mijn boek

Gratis consult

Wil jij weten wat de dieetpsycholoog voor jou kan doen? Vraag dan snel een gratis consult aan!