Heleen, mag dit?
Regelmatig krijg ik dit soort vragen van cliënten: Mag ik melkproducten eten? Is pure chocola beter dan melkchocola? Is speltbrood nu wel of niet gezond? Is het goed om een salade te eten als lunch? Wat vind jij van groene smoothies? Enzovoort enzovoort…
We zijn gewend geraakt om eten in te delen in twee categorieën: Goed en fout. Allerlei diëten en dieetgoeroes hebben hier aan bijgedragen. Koolhydraten zijn op de zwarte lijst gezet, vetten waren daarvoor de klos en weer eerder moest je vooral de koolhydraten scheiden van de eiwitten. En nu kunnen we door de bomen het bos niet meer zien!
Als dieetpsycholoog wil ik heel graag wat nuance aanbrengen in dit verhaal. Ik doe dat door een vergelijking te maken met kleding (een ander favoriet onderwerp van met name mijn vrouwelijke cliënten!).
Bekijk het eens als volgt: Dat ene chique zwarte jurkje staat je prachtig, maar zou je dat aantrekken als je in de tuin aan het werk bent? Waarschijnlijk niet! En je joggingpak zou je niet aandoen naar je werk, maar ’s avonds op de bank is er niets dat beter en lekkerder zit, toch?
Zo is het ook een beetje met eten. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook wanneer en in welke situatie! Taart op een verjaardag? Kan prima! Taart alleen thuis staand voor de koelkast? Lijkt me minder geslaagd!
Kortom: ik wil graag af van goed en fout eten. Geen enkel eten is namelijk op zichzelf goed of fout. Bekijk het eens vanuit een breder perspectief en bedenk of het eten past bij de situatie waarin jij je bevindt en oordeel dan!