Eetverslaafd
In mijn praktijk heb ik regelmatig te maken met eetverslaving. Ik benoem dit meestal heel voorzichtig, want de term eetverslaafd is nogal heftig. Vaak wordt de term ‘verslaving’ geassocieerd met heftige problematiek en volledig de controle kwijt zijn over je leven. En mijn cliënten zijn juist hele leuke mensen die hun leven goed voor elkaar hebben. Op één stukje na dan: Het eten krijgen ze niet helemaal onder controle.
Wanneer ben je eetverslaafd?
Toen ik nog les gaf over verslaving, stelde ik mijn studenten aan het begin van de cursus wel eens de vraag: “Wanneer ben je verslaafd?” Bijna altijd kwam het antwoord: “Als je ergens niet meer zonder kunt”. Als dat waar zou zijn, dan zouden we allemaal eetverslaafd zijn! Het ligt dus wel iets genuanceerder dan dat.
Toch kun je deze eetproblematiek behandelen met de technieken afkomstig uit de verslavingszorg. Het is echter wel zaak om niet al het eten over een kam te scheren. Mensen eten namelijk om veel verschillende redenen. Grofweg kan je zeggen dat er twee functionele redenen zijn om te eten: Om je lijf te voeden en uit een sociaal oogpunt. We hebben allemaal voedingsstoffen nodig en daarnaast is eten een belangrijke sociale bezigheid. Hoewel dat taartje op die verjaardag misschien niet het aller gezondst is dat je kan eten, is het wel zo gezellig (al hoef je dit natuurlijk niet te overdrijven).
Als je eet om een van deze twee redenen is er meestal niet zo veel geks aan de hand. Het gaat pas mis als je eet vanwege andere redenen. Verveling of gewoonte zijn bijvoorbeeld heel veel voorkomende redenen. Dit noem ik disfunctionele eetmomenten. En met deze disfunctionele eetmomenten kun je 100% stoppen. Net zoals je helemaal kunt stoppen met roken!
Hoe pak je eetverslaving aan?
Bij het aanpakken van een eetverslaving is het daarom erg belangrijk om niet alleen te kijken naar wat iemand eet, maar vooral ook waaróm. Als je enkel uitgaat van wat ongezond is, zou je bijvoorbeeld koekjes kunnen vervangen voor wortels. Maar dat is te vergelijken met een roker die overstapt op een elektronische sigaret: je blijft hangen in het verkeerde gedragspatroon en houdt het verlangen in stand. En juist dat verlangen naar iets dat niet goed voor je is, is wat iemand die eetverslaafd is kwijt wil raken.
Ben je het zat om naar eten te verlangen terwijl je eigenlijk helemaal niet wilt eten? Kom gerust langs voor een gratis kennismakingsgesprek of lees er meer over in mijn boek “Op dieet? Doe normaal!”