Wist je dat er naast ‘gewone’ honger ook zoiets bestaat als ‘aangeleerde’ honger? In deze blog leg ik je graag uit wat ik daarmee bedoel en hoe je deze honger kunt stillen!
Om af te vallen hoef je geen honger te lijden. Juist als je gewoon gezond eet, zal je een gezond gewicht bereiken. Te weinig eten zorgt wel voor snel gewichtsverlies, maar dat is slechts tijdelijk. Een gezond (én lekker) eetpatroon kan je altijd volhouden, en daarom zal het effect ervan ook blijvend zijn. Je moet er alleen wel wat meer geduld voor hebben!
Maar ook als je genoeg en gezond eet, kan je een sterke drang hebben naar méér eten. Dit heeft dan niets te maken met het feit dat je lichaam voedingsstoffen tekort komt. Deze honger omschrijf ik ook wel als aangeleerde honger: Doordat je gewend bent meer of vaker te eten, heb je hier ook behoefte aan. Sommige van mijn cliënten dachten zelfs dat er iets lichamelijks met hen aan de hand was: Hoe konden ze nu steeds honger hebben, terwijl ze toch genoeg gegeten hadden?
Aangeleerde honger
Deze aangeleerde honger kan het moeilijk maken een gezond eetpatroon vol te houden. Want zelfs als je genoeg eet, kan je dus enorme drang hebben om meer te eten. De oplossing zoeken in andere voedingsmiddelen heeft weinig zin, omdat de honger vaak niet ontstaat door een lege maag. De oorzaak ligt in je verwachting en je gedragspatroon! Een gedragsverandering kan deze aangeleerde honger beter stillen dan welke superfoods dan ook!
En wist je dat dieren ook last kunnen hebben van aangeleerde honger? Geef je je hond of kat altijd iets lekkers te eten naast zijn gewone bak met brokjes, dan zal hij of zij ook gaan zeuren als je het op een dag een keer niet geeft. Het is eigenlijk een heel natuurlijk gegeven dat het lichaam zich aanpast aan je eetgedrag!
Ben je nieuwsgierig of aangeleerde honger bij jou ook een rol speelt in je strijd tegen de kilo’s? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsconsult!